تجهیزات نجاری


از زمان های قدیم، ابزارهای چوبی نمادهای مهمی از هنر و مهارت بشر در کار با چوب بوده اند. از چکش و پیچ گوشتی گرفته تا ابزارهای برقی پیشرفته، هرکدام از این ابزارها وظایف خاص خود را در فرایندهای مختلف چوب کاری به عهده دارند.به همین دلیل قصد داریم به بررسی انواع ابزار آلات نجاری با ذکر اسم وسایل نجاری، بپردازیم؛ از ابزارهای دستی سنتی گرفته تا ابزارهای برقی پیشرفته. همچنین می خواهیم نگاهی نزدیک به کاربردها و اهمیت این وسایل در حوزه های مختلف داشته باشیم.اگرچه ابزار نجاری نیز با پیشرفت تکنولوژی بسیار کاراتر و مجهزتر شده اند اما همچنان ابزار دستی نجاری رواج گسترده ای بین اهل فن دارند و بخشی عظیمی از ابزارهای نجاری مورد نیاز جهت راه اندازی کارگاه نجاری، ابزار آلات نجاری دستی هستند.

نجاری یا درودگری

 (به انگلیسی: Carpentry) یک کسب‌وکار مهارتی و حرفه‌ای است که در آن کار اولیهٔ برش، شکل‌دادن و نصب مصالح ساختمانی در هنگام ساخت ساختمان‌ها، کشتی‌سازی، پل‌های چوبی، قالب‌های بتنی و غیره است. نجاران به‌طور سنتی با چوب طبیعی کار می‌کردند و کارهای خشن‌تری انجام می‌دادند. مانند اسکلت‌بندی، اما امروزه از مصالح بسیار دیگری نیز استفاده می‌شود[۱] و گاه حرفه‌های ظریف کابینت‌سازی و مبلمان‌سازی را نجاری می‌دانند.

چوب همراه با سنگ از قدیمی‌ترین مصالح ساختمانی بشر است. توانایی تبدیل آن (چوب) به ابزار، پناهگاه و سلاح با پیشرفت‌های تکنولوژیکی از عصر حجر تا عصر برنز تا عصر آهن بهبود یافت. برخی از قدیمی‌ترین شواهد باستان‌شناسی نجاری، دربهای (محافظ) چاه آب هستند. اینها شامل سازه‌ای از بلوط و فندق مربوط به ۵۲۵۶ قبل از میلاد، یافت شده در اوستروف، جمهوری چک، و یکی ساخته شده با استفاده از الوارهای بلوط شکافته شده با خراشیده شده و گوشه‌های بریده بریده در شرق آلمان است که قدمت آن به حدود ۷۰۰۰ سال پیش در اوایل حفاری شده‌است.

بزارهای نجاری را بیشتر بشناسیم! معرفی کامل ابزار نجاری و وسایل نجاری

ابزار نجاری

اگر علاقمند به کار با چوب و دنیای هنر های چوبی هستید حتما باید ابزارهای نجاری برایتان جذابیت و هیجان داشته باشد و همانطور که می دانید ابزارهای نجاری طیف وسیعی از ابزارهای، برندها  و شرکت ها را در بر می گیرد و شما بر اساس کار و فعالیتان و بودجه در نظر گرفته شده ابزار خود را انتخاب می کند. در این مقاله سعی شده است ابزارهای نجاری نام برده شود و کاربرد هریک توضیح داده شود تا دوستداران کار با ابزارهای نجاری با اطلاعات و آگاهی مناسب شروع به انتخاب ابزار مورد نیاز خود بنمایند

دسته بندی ابزارهای نجاری

ابزار نجاری برقی

ابزارهای برقی نجاری از پرکاربرد ترین ابزار ها در صنایع چوب و نجاری است و بسته به نوع کار نجاری از این ابزار ها استفاده میشود. صنایع چوب و نجاری به چندین دسته مختلف تقسیم بندی میشود که هرکدام از ابزار برقی نجاری خاص خود استفاده میکنند.

در صنایع چوب که به ساخت مبلمان چوبی و سازه های چوبی در زمینه مبلمان فعالیت میکنند از ابزار برقی و دستگاه های نجاری برقی متفاوتی استفاده میکنند و در صنایع چوبی که به ساخت کابیت و دکوراسیون از محصولات چوبی مانند ام دی اف و نئوپان استفاده میکنند از ابزار و دستگاه های متفاوتی استفاده میکنند و به همین ترتیب دیگر زمینه های صنایع چوب مانند هنرهای تزئینی، منبت، معرق و دیگر صنایع تزئینی که از چوب استفاده می کنند ابزار نجاری مخصوص به خود را دارند. در ادامه با توجه به نوع کار به بررسی انواع ابزار نجاری برقی خواهیم پرداخت.

ره های زنجیری در دو نوع اره موتوری و اره برقی وجود دارند که به اره های درخت بر نیز معروف هستند. اره های زنجیزی بنزینی به وسیله یک موتور درون سوز بنزینی راه اندازی میشود و نیروی محرک آن سوخت فسیلی و بنزین است ولی اره های زنجیری برقی یا اره برقی توسط یک موتور الکتریکی کار میکند و زنجیر را به حرکت در می آورد. اخیرا اره های زنجیری شارژی نیز وارد بازار شده اند که با استقبال بسیار زیادی روبرو شده اند و تمام مزایای اره های بنزینی و اره برقی را دارند. از مهمترین مزایای اره های موتوری پرتابل بودن یا قابل کار بودن در مکان هایی است که برق وجود ندارد و عموما از اره زنجیری برای برش درخت استفاده میشود و در جنگل یا مزارع صنعتی تولید چوب برق وجود ندارد و به همین دلیل از اره های برقی نمیتوان در این فضاها استفاده کرد ولی بزرگ ترین مشکل اره های موتوری صدای بسیار زیاد و لرزش و آلودگی ناشی از سوختن سوخت فسیلی است ولی از بزرگ ترین محاسن این اره ها قابل حمل بودن و استفاده در هر مکانی است و البته قدرت بسیار زیاد آنها. اره های زنجیری برقی نیز با وجود نیاز به برق برای راه اندازی محاسن خود را دارد که از صدای بسیار کمتر و لرزش خیلی کمتر و بدون آلودگی بودن آن است ولی نیاز به برق شهری باعث شده تا محدودیت در استفاده داشته باشد

اره فلکه

پس از برش خوردن کنده درختان در کارخانه های چوب بری و تبدیل تنه های درختان به الوار که متریال خام کارخانه جات تولید مبلمان یا کارگاه های نجاری است اولین ابزار یا اره مورد استفاده برای ساخت سازه های چوبی و مبلمان اره فلکه یا اره نواری چوب است. اره فلکه در انواع بسیار متنوعی طراحی و تولید می شود ولی اساس کار آنها کاملا شبیه به هم بوده و فقط در سایز و در برخی از ویژگی ها با یکدیگر متفاوت هستنند اما اگر بخواهیم اره فلکه ها را به دو دسته کلی تقسیم بندی کنیم میتوان دسته اول را اره های سایز کوچک وارداتی با برندهای مختلف مانند اره فلکه متابو، اره فلکه ماکیتا و اره فلکه دیوالت و دسته دوم را اره فلکه های داخلی که ساخت شرکت های ایرانی هستند و به اره فلکه تبریز و اره فلکه اصفهان و با سایز های اره فلکه 40 ، اره فلکه 60 ، اره فلکه 80 و دیگر سایزهای بالاتر. به طور کلی اره فلکه های کوچک تر برای ظریف کاری و انجام کارهای کوچک و صنایع دستی بکار می رود و اره فلکه های بزرگ تر برای تولید و ساخت مبلمان و سازه های چوبی بکار برده میشود.

اره میزی

اره میزی از اولین دستگاه های مورد نیاز در صنایع چوب است و در بسیاری از زمینه های کاری در نجاری بکار گرفته میشود. اره میزی نجاری برای برش دادن دقیق چوب به ابعاد و اندازه های مختلف بکار برده میشود و برش های نرم و تمیز را با استفاده از اره میزی انجام می دهند.

گندگی

طرز کار گندگی نیز کاملا شبیه به رنده است با این تفاوت که علاوه بر کارهایی که رنده انجام میدهد میتوان بوسیله گندگی ضخامت قطعه چوب را نیز به صورت دقیق تنظیم نمود و با مقدار عمق مشخصی کار صاف و یکدست کردن سطح چوب را انجام می دهد و یکی از تفاوت های گندگی با رنده حرکت تخته یا قطعه چوب در داخل آن است. از گندگی برای رسیدن به ضخامت نهایی قطعه کار استفاده میشود و برای صاف و یکدست کردن سطح قطعه کار استفاده میشود.

ره دیسکی یا اره گرد بر

اره دیسکی یکی از انواع اره های برقی مورد استفاده در نجاری و ام دی اف است که برای برش دادن مستقیم چوب و ام دی اف یا تخته های چوبی بکار میرود و تقریبا بجای اره میزی بکار برده میشود ولی چون میتوان آن را در دست گرفت و با آن کار کرد میتوان هنگام نصب درب چوبی ، کابینت ، هرگونه نصب دکور و یا در کارگاه برای برش چوب یا قطعاتی که بزرگ هستند و نمی توان آن ها را جابجا کرد استفاده می شود و به این خاطر به آن اره دیسکی یا اره گرد بر میگویند چون دقیقا مانند اره میزی توسط یک تیغه ی صفحه ایی که به آن تیغ اره گرد میگویند کار برش چوب را انجام میدهد. و در سایزهای مختلفی وجود دارند که سایز آن هم با توجه به سایز قطر تیغ اره مربوط می شود

 دریل شارژی

از دیگر ابزارهای مورد نیاز در نجاری انواع دریل و دریل شارژی است که برای سوراخ کاری و باز و بستن پیچ و بسیاری دیگر از کارهایی که میتوان بوسیله یک دریل یا دریل شارژی نجام داد و البته دریل یا دریل شارژی از ابزارهای بسیار عمومی در صنایع مختلف هستند که در نجاری هم از انواع مختلف دریل استفاده میشود و البته بیشتر از دریل برقی ساده، دریل شارژی و یا پیچ گوشتی برقی استفاده میشود و از دریل ستونی هم در کارگاه های زیادی استفاده میشود ولی از ابزارهای ضروری نیست و میتوان با دریل ساده هم کار آن را انجام داد ولی به هر حال دریل ستونی از دقت عمودی بیشتری برخوردار است.

لیست وسایل نجاری برای راه اندازی کارگاه نجاری

اره نواری یا اره فلکه نجاری

 دستگاه رنده میزی (کف رند نجاری)

سه کاره نجاری

گندگی / گنده گیر نجاری

 اره میزی نجاری

کمپرسور هوا مناسب نجاری

فارسی بر چوب

عمود بر / اره چکشی نجاری

میخکوب بادی نجاری

منگنه کوب بادی چوب

 اره دیسکی / اره گردبر نجاری

 دریل مناسب سوراخ کاری چوب

پیچ بند شارژی

اور فرز و ست تیغه اور فرز

رنده دستی و برقی چوب

جعبه ابزار

دریل تخریبی / بتن کن

دریل ستونی / دریل تراشکاری

پولیشر یا سنباده برقی

سنباده لرزان چوب

میز کار نجاری

 گیره دستی و پیچ دستی

متر و گونیا و کولیس

اره دستی نجاری

زاویه سنج

مغار و چکش

خرپا

 سنگ رومیزی

 فرز مینیاتوری

لوازم محافظتی یک نجار

بادپاش و شیلنگ

مکنده گرد و خاک نجاری

پیستوله برای رنگ چوب

اره مویی برقی

رطوبت سنج چوب

تنگ نجاری

ابزار همه کاره

بتونه حرارتی مخصوص چوب

محصول به لیست علاقه مندی ها اضافه شد
محصول به لیست مقایسه اضافه شد